fbpx

Angst overwinnen in 3 stappen

Angst overwinnen in 3 stappen

Wanneer we met angst worstelen, dan stellen we onszelf al snel de vraag: Hoe kom ik van mijn angst af? Dit is heel begrijpelijk, want het ervaren van angst is niet fijn. En als mens hebben we de overtuiging; wanneer iets niet fijn is, zorg dan dat je ervan af komt! Dus gaan we allerlei dingen niet of juist wel doen, om van onze angst af te komen. Vaak helpt dit op de korte termijn wel, maar zorgt dit er op de lange termijn voor dat we steeds meer vast komen te zitten in onze worsteling met angst. We hebben niet alleen last van onze angst, maar ervaren ook het gemist van het kunnen leven van het leven zoals we dat het liefst zouden willen. Is dit herkenbaar voor jou? Weet dat angst overwinnen kan. In dit artikel deel ik de 3 essentiële stappen die jou daarbij helpen.  

#1 Neem leiderschap over je angst

Angst beangstigd. Een van de redenen hiervan, is dat we vaak niet begrijpen wat er met ons aan de hand is op het moment dat we ons angstig voelen. Om leiderschap te kunnen over angst is het van belang dat je over de juiste kennis en mindset beschikt.

Vergelijk het met een manager binnen een bedrijf. Laten we deze manager John noemen. John heeft een bedrijf met een aantal lastige werknemers. Deze werknemers geven hem een moeilijk gevoel en doen niet wat hij wil – net zoals jij last hebt van angstige gedachten en emoties waar jij geen controle over hebt.

John heeft onvoldoende kennis over zijn werknemers. Hij heeft eigenlijk geen idee waar zijn personeel allemaal mee bezig is en waarom ze hun werk zo uitvoeren op de manier zoals ze dat doen. Of zelfs nog erger…. hij is zelfs bang voor zijn werknemers!

Het wordt tijd dat deze werknemers hem niet meer zoveel tot last zijn; hij zorgt dat ze gaan werken zoals hij dat wil of beter nog, hij kijkt of hij ze kan laten ontslaan, zodat hij er helemaal geen last meer van heeft.

Dus hij gaat discussies aan met zijn werknemers, hij probeert ze de deur uit te werken, hij negeert ze. Zijn werknemers zijn daar niet zo blij mee, die willen zich gehoord voelen en gaan steeds meer hun best doen om de aandacht te krijgen van John.

Zou John op deze manier op een fijne manier met zijn werknemers kunnen samenwerken?

Wat zou er veranderen als zijn mindset richting zijn werknemers verandert en hij zijn werknemers niet meer beschouwt als een ‘probleem wat opgelost’ moet worden? Maar de tijd neemt om zijn werknemers te leren kennen en te gaan samenwerken op een manier die werkt?

Stel je voor dat jij de manager bent van jouw eigen interne bedrijf, bestaande uit allerlei emoties, gedachten, sensaties en herinneringen. Hoe ga jij momenteel om met je ”werknemers’ en hoe denk jij over je ‘werknemers’?

Weten waar angstklachten vandaan komen en weten hoe je op een effectieve manier omgaat met emoties en gedachten, zorgt ervoor dat je grip krijgt op je angst.

# 2 Engagement

Angst zorgt ervoor dat we het contact met het hier en nu verliezen. Doordat we angst niet willen voelen, durven we in het algemeen minder goed te voelen. Door engagement kan je in  contact blijven met het hier-en-nu en je verbinden met jezelf en de wereld om je heen.

Laten we weer eens kijken hoe het John vergaat als manager binnen het bedrijf.
John heeft nog steeds een aantal werknemers, die hem belemmeren om het bedrijf zo te laten functioneren, zoals hij dat wil. Hij is zo druk bezig om zijn lastige werknemers tot de orde te roepen of ze te ontslaan, dat hij al het andere wat er op de werkvloer gebeurt niet mee krijgt.

– Hij groet zijn andere werknemers wel, maar kijkt ze niet echt aan, omdat hij in gedachten een plan aan het bedenken is hoe hij zijn lastige werknemer de deur kan wijzen.

– Hij mist een belangrijke vergadering, waarin de toekomst van het bedrijf wordt besproken, omdat hij in gesprek is met zijn ‘lastige’ werknemer.

– Hij heeft geen energie om aanwezig te zijn bij de vrijdagmiddag-borrel, omdat hij moe is van alle gesprekken met de lastige werknemers….

Allemaal omdat John al zijn aandacht laat uitgaan naar zijn ‘lastige’ werknemers en hierdoor geen aandacht meer kan hebben voor de mooie en belangrijke zaken binnen het bedrijf.

Zie je de parallel?

Voor effectief angstmanagement is het van belang dat je je je niet constant laat afleiden door je angst, maar dat je je in het hier-en-nu, kan verbinden met datgene wat diep van binnen belangrijk voor jou is.

# 3 Kies je focus

Nadat we keuzevrijheid hebben gecreëerd door het ontwikkelen van leiderschap en onze aandacht kunnen richten op datgene wat daadwerkelijk belangrijk voor ons door middel van engagement, kunnen we betekenis gaan geven aan ons leven door bewust keuzes te gaan maken.

Hoe zou John het doen als hij werkt vanuit focus en vanuit zijn ´hart´ kan ondernemen?

Wanneer John zijn focus helder heeft, dan weet hij waar hij op de langere termijn met zijn bedrijf naar toe wil. Ook al voelt hij zich op momenten onzeker en vindt hij het spannend om grote beslissingen te nemen.

Werknemers die adviezen hebben die niet aansluiten bij de richting die hij uit wil, bedankt hij vriendelijk, maar hij laat zijn keuzes niet door hen bepalen.

Op het moment dat een van zijn werknemers zich overbelast voelt, handelt hij vanuit zijn belangrijke waarden richting de werknemer. Hij gaat een gesprek met hem/haar aan of geeft hem/haar een dagje vrij.

Hierdoor haalt hij elke dag voldoening uit het werk en weet hij dat hij, ondanks dat er soms dingen anders lopen dan gepland, de manager is voor zijn werknemers, zoals hij dat graag wil zijn. Hij ervaart leiderschap over en verbinding met zijn werknemers en heeft zijn focus op de lange termijn helder.

Conclusie

Angst overwinnen gaat in eerste instantie over het nemen van persoonlijk leiderschap over angstige emoties en gedachten. Dit bereik je door het ontwikkelen van kennis over angst en het ontwikkelen van de juiste mindset. Hierdoor laat jij je niet meer automatisch in beslag nemen door angst en creëer je de ruimte om bewust keuzes te maken.
Door het ontwikkelen van engagement, kan jij je verbinden met jezelf en de wereld om je heen. Dit geeft je de ruimte om  keuzes te maken vanuit je hart maken in plaats van dat ze zijn gebaseerd op angst.
Een duidelijke focus helpt bewust richting te geven aan het leven, waarbij je je niet laat afleiden door angst. Deze focus creëer je door te weten waar jij voor staat in het leven en je bewust te zijn van de valkuilen die je tegenkomt op je levensweg.

Op die manier is de angst niet meer de baas over jou, maar ben jij de baas over je angst.

Wil jij je angst overwinnen?

Als je actief aan de slag wilt met het overwinnen van je angst, dan kan ik je daarbij helpen. In het LEF! Programma begeleid ik je in 3 maanden in jouw ontwikkeling tot effectief angstmanager. Het gaat niet alleen over het krijgen van grip op angst, maar ook over het nemen van stappen richting een leven waarin jij de dingen doet die écht belangrijk voor je zijn. Lees hier meer over het LEF! Coachingsprogramma.

Zoekwoorden: angst overwinnen, angst, angsten, bang 
Foto: Photo by Alex Radelich on Unsplash 

Hoi!

Leuk dat je hier bent. Wil je direct aan de slag met effectief angstmanagement?

Download hier het gratis E-book Eerste Hulp Bij Angst


Concrete tips, direct toepasbaar in je dagelijks leven