fbpx

Angstmanagement

Foto_0095

Over Heleen...

Zingeving en persoonlijke ontwikkeling zijn thema’s die me altijd al hebben geboeid. “Stel niet zulke ingewikkelde vragen” zei mijn moeder altijd al. Dit gecombineerd met een zekere sensitiviteit die ik ook als kind al had, was het proces naar volwassenheid niet altijd makkelijk. Angst gaf dit een stem. Angst liet mij inzien dat niet alles ‘verstandelijk’ op te lossen is en heeft mij geleerd om juist die kleine dingen, die voor een ander zo vanzelfsprekend lijken, in het leven te waarderen. 

Inmiddels ben ik ontzettend dankbaar voor waar ik sta en haal ik ontzettend veel betekenis, voldoening en uitdaging uit het begeleiden van professionals en ondernemers op hun weg naar blijvend leiderschap over angst en een vrij leven vanuit hun authentieke zelf. 

Heleen in het kort

Achtergrond & expertise

Mijn loopbaan heeft zich langzaamaan gevormd tot het punt waar ik nu sta. Na de middelbare school volgde ik de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Tijdens mijn twintiger jaren volgde ik deeltijd  de opleiding Personeel & Arbeid. Ik heb jarenlang gewerkt in een expertise centrum voor Epilepsie en heb daar o.a. een re-integratietak opgezet. Toen mijn loopbaan zich ontvouwde merkte ik dat mijn hart echt sneller ging kloppen van het thema angst en wist ik; dit is mijn pad. Ik ben inmiddels  gediplomeerd Psychososciaal Therapeut en volg regelmatig bijscholingen op het gebied van angst. Daarnaast ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging NFG en de ACBS. Lees hier meer over mijn werkervaring & opleidingsachtergrond.   

Missie & visie 

Mijn levensverhaal is mijn levensmissie geworden. Ik geloof dat angst ons als mens iets te leren heeft. Namelijk om weer met onze aandacht naar binnen te gaan, om bewuste keuzes te maken die niet gebaseerd zijn op de korte termijn, maar die op de lange termijn bijdragen aan een rijk en betekenisvol leven. 

Binnen Angstmanagement heb ik mijn eigen ervaring met angst, gebundeld met mijn kennis en expertise op het gebied van angst. Ik zie angst niet als ‘probleem’, maar als de meest krachtige ingang voor persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling. 

Mijn werkwijze 

Nuchter realisme, gecombineerd met diepgang en een vleugje humor, is wat mijn werkwijze typeert. We hebben het over serieuze zaken, maar met een luchtige ondertoon.  

Daarnaast werk ik vanuit het hier-en-nu. Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe patronen zich hebben ontwikkeld en hoe je door het leven bent gevormd, maar uiteindelijk gaat het erom hoe dat zich in het hier-en-nu laat zien en hoe je daar in het hier-en-nu mee om kan gaan.  Ik werk intuïtief en heb een sterk analytisch vermogen waardoor ik op een empathische en krachtige wijze tot de essentie weet door te dringen.

Mijn persoonlijke verhaal

2016…

Ik zit thuis met een burn-out. 
Ik durf niet meer alleen te zijn met mijn kinderen en niet alleen op pad. Ik voel me constant gespannen en rusteloos.
De angst heeft mijn leven in beslag genomen.

Wat hieraan vooraf ging….

Ik groeide op als boerendochter op de boerderij, samen met mijn zus en zusje. Op school deed ik het goed, ik had vriendjes en vriendinnetjes en ook in de sport kon ik prima mee komen. Met mij had je niet zoveel te doen. Een ‘voorbeeld-kind’ werd ik wel eens genoemd.

Ik werd ouder en ging studeren. Vrij onbezorgd allemaal en ik stond aan de vooravond van ‘het grote-mensen leven’.
Ik had wel eens last van spanningsklachten. Maar door de tijd heen had ik mijn manier gevonden om daarmee om te gaan.
Ik probeerde me vooral sterk te houden en door te gaan. Daar kwam ik een heel eind mee.

Tot die avond in de kroeg. Ik werd opeens onwel en nee, het kwam niet door de alcohol (want dat dronk ik nauwelijks, het gevoel van geen controle hebben vond ik niet zo fijn 😊). Vanaf dat moment begon mijn worsteling met angst.

Ik was constant gefocused op wat ik voelde in mijn lichaam. Als ik iets klein bemerkte, ging mijn verstand daarmee aan de haal en had alle rampscenario´s al lang en breed uitgedacht. Ik vermeed bepaalde plaatsen en stond constant onder spanning. Ik deed mijn best, maar de angst ging niet weg. Mijn lichaam gaf elke keer een signaal af dat de manier waarop ik om ging met angst, niet werkt. Maar ja, als je niet weet hoe het anders kan, dan ga je gewoon door op de manier waarvan jij denkt dat die het beste werkt.

Dus ik ging door en pakte de draad weer wat op.
Ik ging voor mijn afstudeerproject van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 3 maanden na Roemenië.
Ik volgde nog een opleiding Personeel & Arbeid. Ik leerde mijn man kennen en we kregen 2 prachtige zoons.

Ik functioneerde best wel ok. Maar het kostte me bergen energie…. 
Ik bleef me sterk houden. De dingen die ik deed, deed ik op de ‘overlevingsstand’.
Het maakte me niet zoveel uit of ik er ook nog van had genoten, ik had het ‘ in ieder geval gedaan’ .

Ondertussen ging mijn lichaam steeds sterkere signalen afgeven dat ik zo niet door kan gaan.
Ik werd op bepaalde momenten overvallen door vermoeidheid.
Angst gierde al ver voordat ik iets zou gaan doen, door mijn lichaam.
Ik piekerde me rot en voelde me vastzitten in mijn leven met angst.
Ik kon er niet meer van genieten, voelde me onzeker en beperkt.

Een jaar na de geboorte van mijn jongste zoon, toen ik (over)vermoeid was van de slapeloze nachten en mijn man ook nog eens ziek werd, gaf mijn lichaam aan dat het klaar was met al het vechten en sterk houden. Ik zat thuis met een burn-out.

Het is het de start geweest van een bijzonder persoonlijk ontwikkeltraject.
Stapje voor stapje heb ik, met hulp van professionals, geleerd hoe ik een andere relatie met mijn angst kan ontwikkelen.
Een relatie die werkt.  Waarbij je niet meer vecht tegen je angst, maar er ruimte voor maakt om deze mee te nemen op je pad.

Ik zag opeens dingen om me heen, die ik nooit eerder had gezien, maar waar ik al tig keer langsheen was gekomen.
Ik durfde weer te voelen. En zo voelde ik, naast angst, ook blijdschap, dankbaarheid, verwondering, verdriet, vertrouwen, voldoening. Ik realiseerde mij hoeveel ik had gemist de afgelopen jaren. Hoe belangrijk het is om te kunnen genieten van je leven.

Ondertussen had ik een baan gevonden als medisch maatschappelijk werker. Van hieruit was ik aanwezig bij een scholingsmiddag over ‘Acceptance and Commitment Therapy’. Hier vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. Mijn jarenlange worsteling met angst en het proces van omgaan hiermee, werd samengevat in een wetenschappelijk onderbouwde therapie genaamd ‘ACT’. Het heeft me vanaf dat moment niet meer losgelaten. Ik ben er over gaan lezen, praten, heb me laten scholen tot ACT Therapeut. Het is voor mij meer dan een ‘vorm van gedragstherapie’, het is voor mij een manier van in het leven staan.  Een manier van omgaan met obstakels in het algemeen die je tegenkomt in het leven.

Fast forward naar 2020….

Het jaar waarin ik heb besloten om mijn eigen ervaring en ACT te bundelen. Angstmanagement was geboren. Ontstaan vanuit de visie dat angst je uitnodigt om te groeien als mens en de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven.  Waar ik ondernemers en professionals help om draagkracht in zichzelf te creëeren voor hun angst en hun innerlijke focus te versterken. Zodat ook zij weer verbinding met en vrijheid in het leven kunnen ervaren en die volgende stap kunnen maken. 

Ik ben super dankbaar voor alles wat ik al heb mogen leren in dit leven en de rijkdom en betekenis die ik ervaar. 
Ik doe nu dingen, waarvan ik niet had gedacht dat ik ze zou doen. 
Ik weet dat het leven nog meer in petto heeft voor mij (fijne maar ook moeilijke momenten) en ga dit met vertrouwen tegemoet. Ook al vind ik het ook best een beetje spannend allemaal 😉