Stoppen met piekeren
- door Heleen Kruitbosch
Rust in je hoofd; Stoppen met piekeren
Zoek jij meer rust in je hoofd en zou je willen stoppen met piekeren? Het is normaal als je soms eens wat piekert. Maar sommige mensen piekeren de hele dag door. Het piekeren neemt al hun gedachten in beslag en ze kunnen hun zorgen niet loslaten. Dit kost niet alleen enorm veel energie, maar het haalt ook het plezier uit het leven. En uiteindelijk blijk in de praktijk: piekeren lost niks op. Het zorgt vooral voor meer gevoelens van stress en angst. Wat kan helpen om te stoppen met piekeren? In deze blog geef ik je daar het antwoord op.
De nadelen van piekeren
We piekeren allemaal wel eens: soms over wat er gebeurd is (en dan vooral wat er mis is gegaan of wat je anders had moeten doen). Soms gaat het over de toekomst: een moeilijk gesprek, financiële zorgen of een geliefde die ziek is. Wat het ook is, je zorgen nemen je in beslag en dat kan soms de hele dag door zijn.
Een kenmerk van ons brein is dat het van nature graag bezig blijft met wat niet goed gaat. De meeste van onze gedachten zijn negatief en waarschuwen ons voor alles wat er mis kan gaan. Ben je aan het piekeren, dan leidt de ene gedachte spontaan tot de volgende. Het gaat maar door en elke gedachte veroorzaakt weer meer stress. Je zult het wel herkennen, gedachten als: ‘Wat als ik niet uit mijn woorden kom? Straks zullen me allemaal raar aankijken. Als deze presentatie niet goed gaat, zal ik vast nooit meer een presentatie mogen doen.’
Wanneer je last hebt van piekeren, lukt het vaak niet om hiermee te stoppen. Dat komt omdat je gelooft in wat er in je hoofd opkomt. Je geeft de gedachten zelf kracht, doorat je denkt dat het allemaal waar is. Ook piekeren we vaak, omdat we hopen op die manier grip te krijgen op iets waar we ons onzeker of slecht over voelen. En vervolgens is piekeren datgene waar je de hele dag mee bezig bent.
Hoe kun je stoppen met piekeren?
Een van de belangrijkste dingen om je te realiseren bij het piekeren is, dat piekergedachten altijd zullen blijven opkomen. Dat is helemaal niet erg. Het gaat er namelijk om hoe je er mee omgaat. De meeste mensen die last hebben van piekeren, angst en stress voelen zich erdoor overweldigd en gefrustreerd. We gaan de strijd aan met onze gedachten. We hopen dat we ze kunnen onderdrukken, negeren of wegduwen. Maar dat is een strijd die je niet kunt winnen. Je gedachten kun je niet met je wil bedwingen.
Om te kunnen stoppen met piekeren is het belangrijk om anders met deze gedachten om te gaan. Je kunt stoppen met de strijd en je realiseren dat piekergedachten zullen blijven opkomen. Vervolgens neem je afstand van je gedachten. Waar je eerst helemaal in de gedachten zit (dit noem ik vastgehaakt zijn, je vereenzelvigt je ermee), ga je leren loskomen van deze gedachten. Je neemt op die manier leiderschap over je denken. Je gaat je meer bewust worden van wat je denkt en waar dit piekeren je eigenlijk brengt. Zorgt het piekeren dat je bepaalde dingen niet doet of juist wel? Helpen je gedachten je in de richting van een waardevol leven? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen wanneer je piekert.
Het stoppen met vechten tegen je gedachten geeft meer ontspanning. Wanneer er piekergedachten in je opkomen, merk ze dan op. Je gaat er niet in mee, maar zegt bijvoorbeeld tegen jezelf: “Oh, daar is een piekergedachte.” Of: “Ik ben weer aan het piekeren.” Zonder dat je in discussie gaat met je verstand over of de piekergedachte waar of onwaar is.
Een andere manier om de piekergedachte minder kracht te geven, is door je aandacht bewust uit te laten gaan naar datgene wat je leven inspirerend en mooi maakt. Dus ondanks dat je af en toe piekert, kun je toch genieten van wat je leven waardevol maakt.
Tips om te stoppen met piekeren
- Realiseer je dat piekergedachten van nature in je hersenen opkomen. Je kunt ze opmerken en vervolgens zelf kiezen hoe je reageert op de piekergedachte.
- Onthoud dat piekergedachten soms heel echt aanvoelen, alsof ze de waarheid zijn. De vraag is niet of een piekergedachte waar of onwaar is, maar waar deze je brengt wanneer je je zo in beslag laat nemen door deze gedachte.
- Focus bewust op waardevolle activiteiten, zoals genieten van een mooie boswandeling, een liedje zingen voor je kind, knuffelen met de hond of een goed gesprek met een vriend(in).
- Wanneer je merkt dat het je niet zelf niet lukt om te stoppen met piekeren, dan kan een coach je helpen om op een andere manier met je gedachten om te gaan.
Hi!
Ik ben Heleen en met 10 jaar ervaring als hulpverlener en zelf met angst geworsteld te hebben, weet ik als geen ander hoe angst je leven kan beheersen. Ik heb ervaren dat angst de baas kan zijn over je leven én wat voor verschil het kan maken als je weet hoe je met angst kan omgaan op een manier die werkt.
Ik wil dat jij, net zoals ik, kan ervaren hoeveel vrijheid en vertrouwen het geeft als jij weer grip hebt op je angst. Hoe het is om bewust keuzes te maken, waarvan je voelt dat ze in lijn zijn met datgene waar jij voor wil staan in het leven. Zodat jij niet meer ´bang hoeft te zijn´ voor je angst en het vertrouwen in jezelf voelt om je te laten verassen door al het moois wat het leven te bieden heeft.
Ik kijk ernaar uit je te leren kennen!