fbpx

Angstmanagement

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Tijd om te groeien: Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Loop jij rond met het gevoel dat het tijd wordt om iets te veranderen, dat je klaar bent om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Iedereen komt wel eens op een punt in het leven, dat je het gevoel krijgt dat je vast zit. Je vindt je werk niet meer zo leuk of je voelt je geremd door je eigen angsten of overtuigingen.

Dan kan het nodig zijn om je te richten op je eigen persoonlijke ontwikkeling. Dit kan best een uitdaging zijn. Het nodigt je uit om uit je comfortzone te komen, om grenzen te verleggen en dingen anders aan te pakken. Zit jij op een dergelijk punt? In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag: Wat is persoonlijke ontwikkeling? en ontdek je hoe je hiermee aan de slag kan.  

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een term die voor sommige mensen misschien wat abstract klinkt. Maar eigenlijk is bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling juist heel concreet en praktisch. Je kijkt met een scherpe blik naar je leven en daar waar verbetering of verandering nodig is, ga je aan de slag. Hiermee bezig zijn geeft je de mogelijkheid om aan je vaardigheden en persoonlijke eigenschappen te werken, zodat je meer uit je leven kunt halen.

Er zijn verschillende persoonlijke ontwikkelpunten waar je aan kunt werken:

 • Specifieke vaardigheden (op werkgebied, sport of hobby)
 • Zelfvertrouwen
 • Fysieke gezondheid
 • Flexibiliteit
 • Sociale vaardigheden
 • Beter omgaan met stress

Er zijn allerlei doelen of vaardigheden die je kunt gaan ontwikkelen. Dit is heb je niet van de een op de andere dag geleert. Je persoonlijke ontwikkeling is iets waar je langere tijd mee bezig kunt zijn. Het is een proces waar je zelfs je hele leven aan kunt werken. Ook zul je in het proces van persoonlijke ontwikkeling obstakels en weerstand tegenkomen. Juist op die momenten kan je groeien.

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

Iedereen heeft wel van die momenten dat je denkt: Hé, dat zou ik wel willen kunnen, of dat wil ik eigenlijk aan mezelf veranderen. Misschien heb je een collega waar je moeite mee hebt. Als je die tegenkomt in de gang, duik je liever even de wc in om je te verbergen tot hij of zij voorbij is. Het kan ook zijn dat je in stress situaties zo angstig wordt, dat je dagenlang niet meer kunt eten. Of juist de chipszak leeg eet. Wat het ook is, je zit vast in een patroon en je wil daar graag van loskomen.

Gedrags- of denkpatronen ontwikkelen zich vanaf de kindertijd. Het is een overlevingsstrategie die je helpt om te gaan met moeilijke situaties. Een kind dat in een lastige gezinssituatie zit (bijvoorbeeld een scheiding, drankgebruik van ouders of eenzaamheid), krijgt al snel inzicht in wat wel goed is om te doen en wat niet. Dit zijn patronen die het kind helpen om met zo min mogelijk problemen door de situatie te komen. Op dat moment werken ze prima. Maar de meeste mensen laten deze patronen niet los nu ze volwassen zijn, want je bent eraan gewend het op die manier te doen. Ze blijven ze ook nu nog gebruiken, terwijl ze nu helemaal niet meer nodig zijn en zelfs niet meer werken.

Het kan dus zijn dat je nu ziet dat deze gedrags- en denkpatronen je beperken. Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling ga je verschillende patronen herkennen. Nu krijg je mogelijkheid om nieuwe vaardigheden aan te leren, waarmee je anders om kunt gaan met moeilijke situaties. Je kunt leren deze oude patronen te doorbreken en te groeien op persoonlijk gebied.

Fasen van persoonlijke groei

Persoonlijke groei gebeurt in verschillende fasen: van bewustwording naar leiderschap en vandaar naar het oefenen met nieuw gedrag.

1. Bewustwording

De eerste stap die nodig is om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, is bewustwording. Wie verandering wil brengen in zijn of haar leven, zal eerst moeten weten wat er op dit moment aan de hand is. Wat werkt wel en wat niet? Je begint dus met een klein zelfonderzoek. Neem de tijd om je leven onder de loep te leggen, van je eigen karaktereigenschappen, tot je vaardigheden. Kijk met een eerlijke blik naar de dingen die jou raken en stel jezelf de vraag wat dit zegt over jou. Waar zou je nog in willen groeien? 

Het kan helpen om tijdens dit denkproces aantekeningen te maken. Zet je sterke en zwakke punten op een rijtje. Beschrijf je overtuigingen, je normen en waarden, waar je uitdagingen zitten en wat je motiveert. Het kan allemaal helpen om duidelijk te maken wat jouw persoonlijke ontwikkelpunten zijn.

2. Leiderschap over jezelf nemen

Om te kunnen veranderen is het nodig om leiderschap over jezelf te nemen. Dat betekent dat je je eigen manager wordt. Je neemt de verantwoordelijkheid over je persoonlijke groei en gaat serieus met je ontwikkeling aan de slag. Je bereikt het meeste als je een doel opstelt. Hierdoor kun je gericht aan het werk gaan. Zorg dat je doel concreet is: door duidelijk te verwoorden wat je wilt bereiken, weet je precies waar je naartoe gaat werken en ook wanneer je dat doel bereikt hebt.

Hoe krijg je je doel nu zo concreet mogelijk? Verwoord duidelijk wat je wilt bereiken en omschrijf hoe dat eruit zou zien. Wees realistisch in je doelen. Een concreet en haalbaar doel is bijvoorbeeld dat je beter wilt leren omgaan met angst, zodat je ook in tijden van stress kunt blijven functioneren. Geef aan hoe dat eruit zou zien in positieve bewoordingen. Dus in plaats van: ‘Ik wil niet meer thuisblijven’, zeg je: ‘Ik ga op zaterdag naar de markt’. 

3. Oefenen met nieuw gedrag

Heb je ontdekt aan welke persoonlijke ontwikkelpunten je wilt werken en heb je doelen opgesteld? Dan is het tijd om te gaan oefenen met nieuw gedrag. In het voorbeeld van anders omgaan met stress, heb je misschien adviezen gehad van een coach. Op het moment dat er stress op je pad komt, kun je die tips gaan toepassen.

Dit onderdeel is natuurlijk niet altijd even makkelijk. We hebben de neiging om snel terug te vallen op bekend gedrag. Ook al weet je dat je het anders wilt doen, vaste patronen hebben jaren de tijd gehad om in te slijten en die zijn niet zomaar verdwenen. In het begin zal het moeizaam gaan, maar is het belangrijk niet op te geven.

Geef jezelf voldoende tijd om nieuw gedrag aan te leren. Wees je bewust van wat er gebeurt en accepteer wat er aan emoties en gedachten in je opkomen. Misschien voel je je onzeker, twijfel je of raak je gefrustreerd als het niet meteen lukt. Dat is normaal, maar wees gerust: je nieuwe vaardigheden zullen na verloop van tijd ook wennen. Dan heb je met succes gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Afbeelding 1: Hoe we hopen dat een proces van persoonlijke ontwikkeling gaat (bovenste afbeelding) versus hoe het in de werkelijkheid gaat (onderste afbeelding). Bron onbekend.

Veelgestelde vragen over Persoonlijke ontwikkeling

Op welke onderdelen kan ik persoonlijk doorontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip. Het omvat praktisch alles waar je in het dagelijks leven mee bezig kunt zijn en wat mogelijkheden geeft om jezelf te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ontwikkelen van vaardigheden en talenten

Je kunt zowel op je werk als in je privéleven aan de slag gaan met specifieke vaardigheden en talenten. Van een training in het werken met boekhoudprogramma’s, tot een cursus houtbewerking. Verrijk je leven met interessante hobby’s of breid je takenpakket op je werk uit met extra vaardigheden.

 • Sociale vaardigheden

Het kan zijn dat je merkt dat je in sociale situaties tegen problemen aan loopt. Verlegenheid, moeite met grenzen aangeven, je mening niet durven geven. Ook op sociaal gebied kun je doelen stellen en aan het werk gaan met je persoonlijke ontwikkeling.

 • Fysieke gezondheid

Je doelen kunnen ook liggen op het gebied van je lichamelijke gezondheid. Of het nu afvallen is, minder snoepen, of fitter worden, bezig zijn met je gezondheid is en veelvoorkomend persoonlijk ontwikkelpunt.

 • Spiritualiteit

Misschien mis je iets essentieels in het dagelijks leven. Het ontwikkelen van je eigen spiritualiteit is een doel dat veel voldoening kan geven. Verdiep je in je spirituele identiteit en word je bewust van wat jouw leven diepgang geeft. Een zoektocht naar je spiritualiteit kan helpen geestelijk meer in balans te komen.

 • Emotionele gezondheid

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling kan eveneens op het gebied van emoties. Het kan dan gaan om leren omgaan met moeilijke emoties of het beter uiten van wat je voelt. Je kunt het ook omschrijven als het vergroten van je zelfbewustzijn.

 • Mentale gezondheid

Je kunt tevens aan de slag gaan met je mentale gezondheid. Misschien wil je meer aandacht geven aan positief denken, zelfdiscipline of omgaan met prikkels. Een groei in je mentale gezondheid kan zowel op de werkvloer als in je privéleven van toegevoegde waarde zijn.

Wat wordt verstaan onder persoonlijke ontwikkeling?

Dit betekent werken aan jezelf. Het kan zijn dat je op een gegeven moment in je leven ziet dat bepaalde delen van jezelf op de voorgrond zijn komen te staan, terwijl andere delen meer naar de achtergrond zijn geraakt. Zo heb je misschien meer aandacht gegeven aan het zorgzame deel in je en is de levensgenieter ondergesneeuwd. 

Op het moment dat je je bewust bent van deze disbalans, kun je hiermee aan de slag gaan. Dit kan door zelf bezig te gaan met je ontwikkeling of door middel van persoonlijke coaching. Dat kan helpen om beide delen in jezelf te herkennen en geeft je de mogelijkheid je anders te gaan verhouden tot deze delen.

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

Werken aan persoonlijke groei kan eigenlijk altijd en overal. Je kunt de eerder in het artikel genoemde stappen gebruiken (bewustwording, leiderschap nemen en oefenen). Eerst kijk je met een scherpe blik naar jezelf om erachter te komen waar je aan wilt werken. Dan stel je je persoonlijke doelen op, en vervolgens ga je oefenen met het nieuwe gedrag. Werken aan jezelf kan daarom op je werk, tijdens de voetbaltraining, maar ook in de omgang met je kinderen. Dat hangt er maar vanaf op welk vlak jouw persoonlijke doelen liggen.

Waarom doe je aan persoonlijke ontwikkeling?

Werken aan je eigen ontwikkeling doe je om verschillende redenen: het kan zijn dat je je beperkt voelt door bepaalde gedragspatronen. Het kan ook zijn dat je graag een nieuwe vaardigheid wilt leren, zodat je hogerop kunt komen in je werk. Maar werken aan je persoonlijke ontwikkeling kun je ook doen, omdat je gewoon nooit klaar bent met leren en ontwikkelen of omdat je zin hebt in een nieuwe uitdaging.

Vandaag beginnen met persoonlijke groei

In dit artikel heeft de vraag: ‘Wat is persoonlijke ontwikkeling’ centraal gestaan. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling kan je veel brengen. Het kan je leven verrijken en je helpen om meer uit jezelf te halen. Het geeft je de mogelijkheid om je leven te leven zoals jij dat wilt. Voel jij het kriebelen en wil je de stap nemen om aan jezelf te gaan werken? Je kunt de tips uit dit artikel gebruiken om aan de slag te gaan. Maar natuurlijk kun je ook samenwerken met een coach. Neem vooral contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden om hierin met mij samen te werken.

Hi!

Ik ben Heleen  en met 10 jaar ervaring als hulpverlener en zelf met angst geworsteld te hebben, weet ik als geen ander hoe angst je leven kan beheersen. Ik heb ervaren dat angst de baas kan zijn over je leven én wat voor verschil het kan maken als je weet hoe je met angst kan omgaan op een manier die werkt.

Ik wil dat jij, net zoals ik, kan ervaren hoeveel vrijheid en vertrouwen het geeft als jij weer grip hebt op je angst. Hoe het is om bewust keuzes te maken, waarvan je voelt dat ze in lijn zijn met datgene waar jij voor wil staan in het leven. Zodat jij niet meer ´bang hoeft te zijn´ voor je angst en het vertrouwen in jezelf voelt om je te laten verassen door al het moois wat het leven te bieden heeft.

Ik kijk ernaar uit je te leren kennen!