fbpx

Angstmanagement

Zo krijg jij controle over je angst

Zo krijg jij controle over angst.

Wanneer ik op pad ging, had ik altijd wat te eten en drinken bij me. En dan bedoel ik eigenlijk ook echt áltijd.

– Tijdens het hardlopen 
– Wanneer ik mijn kinderen naar school bracht
– Wanneer ik een klein blokje om ging wandelen
– Wanneer ik naar een volledig verzorgde scholingsdag ging – incl.
lunch.

Ik had het altijd bij me, ‘voor het geval dat’.

Het gaf me een gevoel van zekerheid en controle, voor de momenten waarop ik me niet lekker zou gaan voelen.

Zelf grapte ik er wel eens wat over; ik heb mijn overlevingspakket weer bij me hoor!

En zo voelde het ook, als overleven.

Want o wee als ik erachter kwam dat ik mijn flesje water niet bij me had of mijn eten was vergeten.

O wee als ik naar een concert of festival ging, waar je je tas moet achter laten of ‘eten en drinken niet is toegestaan’.

Dan schoot ik per direct in de paniek. Ik voelde de angst mijn lichaam in schieten en mijn verstand wist: Dit gaat niet goed.

***

Mijn lichaam kan prima een tijdje zonder eten en drinken.   

Waar ik op dat moment niet goed tegen kon, was 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦 om zonder eten en drinken te komen.

Want die gedachte gaf angst, en dat is waar ik niet tegen kon.

Dit controlegedrag is echter een vorm van schijncontrole. Het lijkt onschuldig en zo lang als het gaat zoals je hebt bedacht of hebt gepland, dan is er geen probleem. Je bent in de veronderstelling dat je je angst ‘onder controle hebt’ omdat je hem niet voelt.

Maar op het moment dat de dingen anders lopen dan gepland, steekt de angst in alle hevigheid zijn kop weer op.

Door dit controlegedrag geef je jezelf de boodschap dat angst inderdaad iets is om bang voor te zijn.

En zo blijft je leven ‘draaien om angst’ en blijf je vastzitten in de strijd met angst.

De paradox van dit verhaal is dat juist door het loslaten van de controle, je meer controle krijgt. Over jezelf. Over je leven.

Is dit herkenbaar voor jou en ben je benieuwd hoe ik je kan helpen om de controle over angst los te laten, zodat jij de dingen kan gaan doen die belangrijk voor je zijn, zonder daarbij bang te zijn voor je angst?

Hi!

Ik ben Heleen  en met 10 jaar ervaring als hulpverlener en zelf met angst geworsteld te hebben, weet ik als geen ander hoe angst je leven kan beheersen. Ik heb ervaren dat angst de baas kan zijn over je leven én wat voor verschil het kan maken als je weet hoe je met angst kan omgaan op een manier die werkt.

Ik wil dat jij, net zoals ik, kan ervaren hoeveel vrijheid en vertrouwen het geeft als jij weer grip hebt op je angst. Hoe het is om bewust keuzes te maken, waarvan je voelt dat ze in lijn zijn met datgene waar jij voor wil staan in het leven. Zodat jij niet meer ´bang hoeft te zijn´ voor je angst en het vertrouwen in jezelf voelt om je te laten verassen door al het moois wat het leven te bieden heeft.

Ik kijk ernaar uit je te leren kennen!